Knedle z truskawkami

Korzystając z końcówki świeżych truskawek w tym roku, postanowiłam przygotować na obiad klasyczne knedle z truskawkami. Są one jednymi z moich ulubionych owoców do knedli 😉 Oczywiście do farszu śmiało możecie użyć innych owoców. Ja uwielbiam knedle polane podprażoną bułką tartą i posypane cukrem. Czasami polewam je również gęstą śmietaną 18%. W obu przypadkach są przepyszne. 

Takie knedle to idealny pomysł na smaczny obiad w ciepłe letnie dni.

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków)
  • 1 jajko
  • sól
  • truskawki

Dodatkowo:

  • masło
  • bułka tarta
  • cukier

Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich. Dodajemy jajko, sól i większą część mąki. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, ale pamiętajcie, im jej więcej tym knedle będą twardsze. Ciasto powinno być zwarte i łatwo formować się w kulki.

Z ciasta formujemy wałek. Odcinamy z niego małe kawałki ciasta, które następnie formujemy, opruszonymi mąką rękami, wokół truskawki w kulkę.

Knedle wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe odcedzamy.

W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy kilka łyżek bułki tartej i smażymy aż bułka się zarumieni i zacznie się pienić na całej powierzchni. 

Knedle podajemy gorące z podprażoną na maśle bułką tartą i posypane cukrem. Można je również polać śmietaną 18%.

Smacznego 😉

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

4 komentarzy

Dodaj komentarz