Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami leśnymi lub jak kto woli z jagodami to danie, które nieodzownie kojarzy mi się z latem 🙂 Przepis jest klasyczny, prosty i bez udziwnień. Uważam, że taka wersja pierogów jest tak pyszna, że nie powinno się jej zmieniać. Do farszu dodaję tylko cukier, gotowe pierogi podaję polane roztopionym masłem, śmietaną i odrobiną cukru. Pyszny smak lata z dzieciństwa!

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 ml gorącej wody
  • około 20 g masła
  • sól
  • około 200 g borówek leśnych
  • dwie łyżki cukru

Dodatkowo:

  • śmietana 18%
  • roztopione masło
  • cukier

Borówki przebieramy, usuwając listki i ogonki. Zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy.

Na początku przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Masło roztapiamy. Następnie do mąki dodajemy jajka i masło. Później powoli dolewamy wodę i mieszamy ciasto. Następnie zaczynamy je wyrabiać. Blat podsypujemy mąką i zagniatamy gładkie ciasto przez około 6-8 minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 5-10 minut, aby odpoczęło. 

Ciasto najlepiej podzielić na dwie połówki. Jedną pozostawiamy pod ściereczką, a drugą cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Później szklanką wycinamy kółka i nakładamy mniej więcej po łyżeczce farszu. Boki ciasta dokładnie sklejamy.

Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, najlepiej partiami (20 pierogów). Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 2-3 minut od momentu wypłynięcia (czas zależy od grubości ciasta). Wyjmujemy łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię jak tylko woda zacznie wrzeć.

Na koniec polewamy je roztopionym masłem, kwaśną śmietaną i lekko posypujemy cukrem.

Smacznego 😉

Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.