Pierogi z borówkami leśnymi lub jak kto woli z jagodami to danie, które nieodzownie kojarzy mi się z latem 🙂 Przepis jest klasyczny, prosty i bez udziwnień. Uważam, że taka wersja pierogów jest tak pyszna, że nie powinno się jej zmieniać. Do farszu dodaję tylko cukier, gotowe pierogi podaję polane roztopionym masłem, śmietaną i odrobiną cukru. Pyszny smak lata z dzieciństwa!
Pierogi z borówkami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 ml gorącej wody
- około 20 g masła
- sól
- około 200 g borówek leśnych
- dwie łyżki cukru
Dodatkowo:
- śmietana 18%
- roztopione masło
- cukier
Borówki przebieramy, usuwając listki i ogonki. Zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy.
Na początku przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Masło roztapiamy. Następnie do mąki dodajemy jajka i masło. Później powoli dolewamy wodę i mieszamy ciasto. Następnie zaczynamy je wyrabiać. Blat podsypujemy mąką i zagniatamy gładkie ciasto przez około 6-8 minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 5-10 minut, aby odpoczęło.
Ciasto najlepiej podzielić na dwie połówki. Jedną pozostawiamy pod ściereczką, a drugą cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.
Później szklanką wycinamy kółka i nakładamy mniej więcej po łyżeczce farszu. Boki ciasta dokładnie sklejamy.
Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, najlepiej partiami (20 pierogów). Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 2-3 minut od momentu wypłynięcia (czas zależy od grubości ciasta). Wyjmujemy łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię jak tylko woda zacznie wrzeć.
Na koniec polewamy je roztopionym masłem, kwaśną śmietaną i lekko posypujemy cukrem.
Smacznego 😉
Pychotka! Z jagodami już jadłam i uwielbiam, ale z borówkami to jeszcze nie próbowałam.