Ryby z grilla to bardzo prosta i szybka potrawa. Nie wymagają wcześniejszego marynowania, a żeby były pyszne potrzeba niewiele składników. Generalnie wystarczy cytryna i świeże zioła, żeby wyczarować przepyszne danie. Aromatyczny pstrąg z grilla z ziołami, dzięki połączeniu świeżej kolendry, mięty i natki pietruszki, właśnie taki jest. Razem z siostrom uwielbiamy taką rybkę i kiedy tylko mamy możliwość wrzucamy ją na grill. Oczywiście pstrąg będzie jeszcze smaczniejszy kiedy użyjecie różnych odmian ziół, ja wykorzystałam połączenie kolendry wietnamskiej, która ma piękne podłużne, dwukolorowe listki i lekko cytrynowy smak, kolendrę „Confetti” o listkach podobnych do koperku i bardzo aromatycznym smaku, miętę cytrynową o intensywnym cytrynowym aromacie i miętę waniliową o słodkim waniliowym smaku.
Aromatyczny pstrąg z grilla z ziołami
Składniki:
- 2 świeże wypatroszone pstrągi
- 4 gałązki świeżej kolendry (u mnie po 2 gałązki wietnamskiej i „Confetti”)
- 4 gałązki świeżej mięty (u mnie po 2 gałązki cytrynowa i waniliowa)
- 2 gałązki natki pietruszki
- 25 g masła
- 1/2 cytryny
- sól
Na początku dokładnie myjemy ryby. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym, solimy z każdej strony i w środku. Każdego pstrąga lekko skrapiamy z każdej strony sokiem z cytryny.
Następnie wkładamy do środka po połowie masła. Później do środka każdego z nich dokładany po dwie gałązki kolendry, mięty i jedną gałązkę natki pietruszki.
Każdego osobno zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Grilliujemy około 25-30 minut.
Podajemy z kawałkami cytryny.
Smacznego 😉
Fajny blog, interesujące przepisy. Zapraszam do mnie
https://moniajezdrowo1.blogspot.com/2019/06/deser-chia-z-musami-owocowymi.html
Dziękuję i chętnie wpadnę do Ciebie 😉