Aromatyczny pstrąg z grilla z ziołami

Ryby z grilla to bardzo prosta i szybka potrawa. Nie wymagają wcześniejszego marynowania, a żeby były pyszne potrzeba niewiele składników. Generalnie wystarczy cytryna i świeże zioła, żeby wyczarować przepyszne danie. Aromatyczny pstrąg z grilla z ziołami, dzięki połączeniu świeżej kolendry, mięty i natki pietruszki, właśnie taki jest. Razem z siostrom uwielbiamy taką rybkę i kiedy tylko mamy możliwość wrzucamy ją na grill. Oczywiście pstrąg będzie jeszcze smaczniejszy kiedy użyjecie różnych odmian ziół, ja wykorzystałam połączenie kolendry wietnamskiej, która ma piękne podłużne, dwukolorowe listki i lekko cytrynowy smak, kolendrę „Confetti” o listkach podobnych do koperku i bardzo aromatycznym smaku, miętę cytrynową o intensywnym cytrynowym aromacie i miętę waniliową o słodkim waniliowym smaku.

Aromatyczny pstrą z grilla z ziołami

Aromatyczny pstrąg z grilla z ziołami

Składniki:

  • 2 świeże wypatroszone pstrągi
  • 4 gałązki świeżej kolendry (u mnie po 2 gałązki wietnamskiej i „Confetti”)
  • 4 gałązki świeżej mięty (u mnie po 2 gałązki cytrynowa i waniliowa)
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 25 g masła
  • 1/2 cytryny
  • sól

Na początku dokładnie myjemy ryby. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym, solimy z każdej strony i w środku. Każdego pstrąga lekko skrapiamy z każdej strony sokiem z cytryny.

Następnie wkładamy do środka po połowie masła. Później do środka każdego z nich dokładany po dwie gałązki kolendry, mięty i jedną gałązkę natki pietruszki.

Każdego osobno zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Grilliujemy około 25-30 minut.

Podajemy z kawałkami cytryny.

Smacznego 😉

Aromatyczny pstrą z grilla z ziołami

Dodaj komentarz