Pieczone w papilotach polędwiczki z dorsza w migdałach

Dorsz to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Dobrze przygotowany jest niesamowicie soczysty i smaczny. Do wydobycia jego smaku nie potrzeba wielu przypraw – wystarcza sól i pieprz. Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na polędwiczki z dorsza na maśle. Ten przepis bardzo często gości na moim stole 😉

Tym razem połączyłam dorsza z migdałami. Dodatkowo upiekłam go w papilotach, dzięki którym dorsz się nie wysuszył. Ryba wyszła soczysta i pełna smaku.

Pieczone w papilotach polędwiczki z dorsza w migdałach

2 porcje

Składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza (lub dwa grubsze kawałki innej, podobnej ryby)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżka świeżych ziół (u mnie tymianek, natka pietruszki, koperek)
  • pieprz
  • sól

Miękkie masło mieszamy z drobno posiekanymi ziołami.

Rybę myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości. Jeśli na nie napotkamy usuwamy je. Rybę delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Każdą z polędwiczek umieszczamy w papilocie przygotowanym z papieru do pieczenia (lub w specjalnej torebce do smażenia). Smarujemy je masłem ziołowym i obsypujemy płatkami migdałów. Papilot szczelnie zawijamy/zamykamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie nacinamy papiloty i smażymy jeszcze 10 minut, aby ryba zarumieniła się z góry.

Rybę podajemy w towarzystwie kawałka cytryny i warzyw.

Smacznego 😉

2 komentarzy

Dodaj komentarz