Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na risotto z zielonymi szparagami. Podałam je wtedy z przepyszną i banalnie prostą do wykonania rybą. Dzisiaj nadszedł czas, żeby podzielić się z Wami przepisem na te polędwiczki z dorsza na maśle. Przepis jest szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana.
Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby, ja postawiłam na dorsza.
Polędwiczki z dorsza na maśle
2 porcje
Składniki:
- 2 polędwiczki z dorsza (lub dwa grubsze kawałki innej, podobnej ryby)
- łyżka masła klarowanego
- łyżka masła
- pieprz
- sól
Rybę myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości. Jeśli na nie napotkamy usuwamy je. Rybę delikatnie doprawiamy pieprzem i solą.
Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającym dnie. Wrzucamy na nią klarowane masło. Na rozpuszczone masło wrzucamy rybę. Po około 3-4 minutach, kiedy ryba będzie gotowa z jednej strony, delikatnie przewracamy ją na drugą stronę. Smażymy kolejne 3 minuty. Ryba jest gotowa, kiedy mięso jest całkowicie białe i dzieli się na płaty. Na koniec ściągamy patelnię z ognia i wrzucamy na nią masło. Takim roztopionym masłem kilka razy polewamy kawałki ryby.
Rybę podajemy w towarzystwie kawałka cytryny. Można ją także podać na risotto z zielonymi szparagami, tak jak na zdjęciach.
Smacznego 😉
bardzo często tak robię polędwiczkę:)