Polędwiczki z dorsza na maśle

Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na risotto z zielonymi szparagami. Podałam je wtedy z przepyszną i banalnie prostą do wykonania rybą. Dzisiaj nadszedł czas, żeby podzielić się z Wami przepisem na te polędwiczki z dorsza na maśle. Przepis jest szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana.

Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby, ja postawiłam na dorsza.

Polędwiczki z dorsza na maśle

2 porcje

Składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza (lub dwa grubsze kawałki innej, podobnej ryby)
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól

Rybę myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości. Jeśli na nie napotkamy usuwamy je. Rybę delikatnie doprawiamy pieprzem i solą.

Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającym dnie. Wrzucamy na nią klarowane masło. Na rozpuszczone masło wrzucamy rybę. Po około 3-4 minutach, kiedy ryba będzie gotowa z jednej strony, delikatnie przewracamy ją na drugą stronę. Smażymy kolejne 3 minuty. Ryba jest gotowa, kiedy mięso jest całkowicie białe i dzieli się na płaty. Na koniec ściągamy patelnię z ognia i wrzucamy na nią masło. Takim roztopionym masłem kilka razy polewamy kawałki ryby.

Rybę podajemy w towarzystwie kawałka cytryny. Można ją także podać na risotto z zielonymi szparagami, tak jak na zdjęciach.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Jeden komentarz

Dodaj komentarz