Risotto z zielonymi szparagami

Sezon na szparagi w końcu się rozpoczął! Cały rok czekam na ten moment. Uwielbiam zielone szparagi w każdej postaci. Tym razem postawiłam na risotto.

Danie jest delikatne, kremowe i sycące. Jest po prostu idealne!

Risotto z zielonymi szparagami

Składniki:

  • 350 g ryżu arborio lub carnaroli
  • około 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wina
  • około 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonych szparagów (około 12 sztuk)
  • około 100 g twardego sera Parmezan czy Gran Padano + trochę do posypania

Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu). Odcinamy główki, które pozostawiamy w całość, a resztę łodygi kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni lub rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy wszytko mieszając, aż każde ziarenko ryżu pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Wtedy zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż  uzyskamy ulubioną miękkość ryżu. Przed dodaniem ostatniej chochli bulionu dorzucamy szparagi.

Gotowe risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy.

Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina. Ja podałam je ze smażonym na maśle dorszem (na którego przepis pojawi się już wkrótce).

Smacznego 😉

2 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.