Hummus tradycyjny z ciecierzycy

Hummus to w ostatnim czasie bardzo popularny dodatek. Jednak te gotowce ze sklepu, szczerze powiedziawszy to nie mają za bardzo smaku;/ a przygotowanie tej pasy nie jest wcale wielką filozofią. Wystarczą dobre składniki, blender lub rozdrabniacz i gotowe.

Świetnie nadaje się jak smarowidło na kanapkę, czy jako dodatek do świeżych warzyw.

Hummus tradycyjny z ciecierzycy

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej)
  • 3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • sól

Dekoracja:

  • kilka ziarenek ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • płatki chilli

Jeśli używamy surowej ciecierzycy musimy ją namoczyć. W tym celu zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień nie wylewamy wody tylko zagotowujemy całość. Dodajemy tylko odrobinę soli. Przykrywamy i gotujemy do miękkości około 1,5 godziny. W przypadku gdyby woda odparowała uzupełniamy ją. Ciecierzyca ma być na tyle miękka, żeby można było ją rozgnieść w palcach. Odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody z gotowania aby dodać ja do humusu.

Do pojemnika rozdrabniacza wrzucamy odsączoną ciecierzycę. Dodajemy czosnek, wodę z ciecierzycy i pastę tahini. Miksujemy, aż składniki się rozdrobnią. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby stopniowo dodajemy jeszcze wody lub oliwy z oliwek.

Podajemy w miseczce udekorowany odrobiną oliwy oliwek, kilkoma ziarenkami ciecierzycy i płatkami chilli. Najlepiej smakuje z chlebkami pita i świeżymi warzywami. Idealnie sprawdzą się papryka, ogórek zielony i seler naciowy.

Smacznego 😉


Nasiona roślin strączkowych na talerzu
Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz