Hummus tradycyjny z ciecierzycy

Hummus to w ostatnim czasie bardzo popularny dodatek. Jednak te gotowce ze sklepu, szczerze powiedziawszy to nie mają za bardzo smaku;/ a przygotowanie tej pasy nie jest wcale wielką filozofią. Wystarczą dobre składniki, blender lub rozdrabniacz i gotowe.

Świetnie nadaje się jak smarowidło na kanapkę, czy jako dodatek do świeżych warzyw.

Hummus tradycyjny z ciecierzycy

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej)
  • 3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • sól

Dekoracja:

  • kilka ziarenek ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • płatki chilli

Jeśli używamy surowej ciecierzycy musimy ją namoczyć. W tym celu zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień nie wylewamy wody tylko zagotowujemy całość. Dodajemy tylko odrobinę soli. Przykrywamy i gotujemy do miękkości około 1,5 godziny. W przypadku gdyby woda odparowała uzupełniamy ją. Ciecierzyca ma być na tyle miękka, żeby można było ją rozgnieść w palcach. Odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody z gotowania aby dodać ja do humusu.

Do pojemnika rozdrabniacza wrzucamy odsączoną ciecierzycę. Dodajemy czosnek, wodę z ciecierzycy i pastę tahini. Miksujemy, aż składniki się rozdrobnią. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby stopniowo dodajemy jeszcze wody lub oliwy z oliwek.

Podajemy w miseczce udekorowany odrobiną oliwy oliwek, kilkoma ziarenkami ciecierzycy i płatkami chilli. Najlepiej smakuje z chlebkami pita i świeżymi warzywami. Idealnie sprawdzą się papryka, ogórek zielony i seler naciowy.

Smacznego 😉


Nasiona roślin strączkowych na talerzu
Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.