Od zawsze bardzo chętnie i często przyrządzam jajka w różnych postaciach – na miękko, na twardo, albo sadzone. Dość sceptycznie podchodziłam do jajek w koszulach. Dlaczego? A no dlatego, że po pierwsze bałam się, że nie wyjdą, a ich przygotowanie wydawało mi się skomplikowane:/ A po drugie, jak je już przygotowałam to smak octu zdecydowanie mi nie przypadł do gustu. Jednak oglądając jakiś program kulinarny dowiedziałam się, że do przygotowania idealnych jajek w koszulkach, wcale nie potrzeba octu! Cała filozofia polega na tym, że jajka muszą być świeże. Kiedy jajko jest świeże to białko ściśle otula żółtko. Dzięki temu po ugotowaniu mają one ładny okrągły kształt. Poniżej dokładna instrukcja jak przygotować jajko pocher, czyli jajko w koszulce.
Jajko pocher, czyli jajko w koszulce
Składniki:
1 porcja
- 1 jajko (bardzo świeże)
- 1 l wody
- sól
Wodę solimy i zagotowujemy w wysokim garnku. Kiedy woda wrze zmniejszamy płonień, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do małej miseczki, albo do szklanki. Łyżką mieszamy wodę tak aby powstał wir na środku garnka i wlewamy do niego jajko. Gotujemy około 3 minuty i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Stanowią fajny i ciekawy pomysł na śniadanie, zwłaszcza w połączeniu z grzanką i przysmażonym boczkiem. Idealnie nadają się również do sałatek i stanowią przy okazji niebanalną ozdobę.
Smacznego 🙂