Kiedy tylko pod koniec kwietnia na straganie pojawiają się świeże ogórki gruntowe, u mnie w domu zaczyna się sezon na ogórki małosolne i kiszone. Dwa lata temu kupiłyśmy z mamą prawdziwą kamionkę do kiszenia ogórków. Ma ona specjalną pokrywkę, dzięki której kamionka jest hermetycznie zamknięta i nie trzeba się bawić z obciążaniem talerza.
Nasza kamionka jest 5 litrowa. Jest idealna dla 4-osobowej rodziny. Jeśli macie tylko miejsce to polecam Wam zakup takiej kamionki. Dodatkowo możecie w niej nie tylko kisić, ale jest również idealna do peklowania mięsa (na które na pewno niedługo wrzucę przepis).
Ale dość zachwalania kamionki, przejdźmy do przepisu 🙂
Jak powszechnie wiadomo ogórki małosolne i kiszone to po prostu kolejne etapy tego samego procesu – kiszenia. Ogórki małosolne są już gotowe po 2-3 dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dużej. Przygotowując więc ogórki według tego przepisu możecie je później przełożyć do słoików, zapasteryzować i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Zasada przygotowywania zalewy jest bardzo prosta: na każdy litr wody przypada jedna porządna(kopiata) łyżka soli. Oczywiście są jeszcze dodatki: liście laurowe, ziela angielskie i biała gorczyca, ale je dodajemy już według uznania 🙂
Ogórki małosolne i ogórki kiszone
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 1 główka czosnku
- 4 litry wody
- 4 porządne (kopiate) łyżki soli
- 4 korzenie chrzanu (u mnie każdy miał ok 20 cm)
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 8 liści laurowych
- pęczek koperku
- łyżeczka białej gorczyce
Opcjonalnie:
- liście winogron, lub
- liście porzeczki, lub
- liście chrzanu, lub
- liście wiśni
Po pierwsze kupując ogórki wybierajcie te, które są najświeższe, mają być twarde, nieduże i niegrube.
Przygotowania zaczynamy od zalewy. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, liści laurowych, ziela angielskiego i gorczycy. Kiedy zacznie wrzeć odkładamy ją i pozostawiamy do wystudzenia.
Ogórki porządnie myjemy, można również, tak jak ja, poobcinać im końcówki. Chrzan obieramy i każdy korzeń dzielimy na 4 części. Czosnek możemy przekroić na pół, lub podzielić na ząbki.
Do kamionki na dno wrzucamy liście (jeśli jakichś używamy), połowę chrzanu, połowę czosnku, połowę pęczku koperku. Następnie wrzucamy ogórki. Na górze układamy pozostały chrzan, koperek i czosnek. Całość zalewamy wystudzoną zalewą. Przykrywamy i odstawiamy w nienasłonecznione miejsce. Już po 2-3 dniach ogórki małosolne będą gotowe, na kiszone musimy poczekać trochę dłużej.
W ten sam sposób możemy przygotować ogórki w słoikach. W każdym słoiku na dno wrzucamy liście(jeśli ich używamy), dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu i trochę koperku. Następnie ciasno układamy ogórki i zalewamy je wystudzoną zalewą, tak aby w całości były przykryte. Porządnie zakręcamy słoik i odstawiamy na minimum 2-3 dni.
Smacznego 🙂