Paszteciki drożdżowe z królikiem

Paszteciki to danie, które dość często gości u mnie na stole, głównie ze względu na to, że mój chłopak je uwielbia 🙂 Podane w towarzystwie czerwonego barszczu będą idealną propozycją na obiad.

Ten przepis jest świetne głównie ze względu na to, że do farszu można wykorzystać praktycznie wszystko. Może to być, tak jak w moim przypadku, specjalnie przygotowany królik, może to być inne mięso pozostałe nam z rosołu, świetnie sprawdzi się również farsz pieczarkowy. Jak widzicie jest to kolejny przepis z serii jak wykorzystać resztki 😉

paszteciki

Paszteciki drożdżowe z królikiem

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • około 5 szklanek mąki
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • pół łyżki soli

Farsz:

  • mięso z tuszy jednego królika (lub około 1 kg innego mięsa)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół średniego selera
  • gałązka selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1-2 gałązki lubczyku (opcjonalnie)
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • jajko
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • mąka po podsypania blatu
  • rozkłócone jajko

Rozpoczynamy od ugotowania królika, ponieważ musi on wystygnąć. Mięso z królika zalewamy dużą ilością wody, tak aby przykryła całe mięso. Dodajemy obrane warzywa, zioła, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie mięso wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Z powstałego bulionu możecie przygotować barszcz czerwony. Wystarczy, że dodacie kilka buraczków i przyprawy.

Mleko podgrzewamy, ma ono być ciepłe ale nie gorące. Gorące mleko sprawi, że ciasto nie urośnie!

Do kubka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i bedą płynne. Dodajemy do nich około 3-4 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy rozczyn na 10 minut, aby zaczął pracować i urosną.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy ciepłe mleko, jajka, sól i wyrośnięty rozczyn. Dobrze wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i będzie odchodzić od ręki. Jeśli chodzi o konsystencję to ciasto generalnie jest dość luźnie, wiec nie dosypujcie zbyt dużo mąki, bo takie właśnie ma być. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

W czasie kiedy ciasto wyrasta możemy dokończyć przygotowanie farszu. Mięso oddzielamy od kości i drobno mielimy. Do farszu możemy dodać ugotowaną i zmieloną marchewkę. Opcjonalnie można także dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki. Mięso z marchewką dokładnie mieszamy i dodajemy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wyrabiamy je ponownie, aż masło się rozpuści.

paszteciki_05

Można do tego użyć wałka i postępować podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, czyli układamy na środku ciasta pokrojone masło, składamy boki do środka, wałkujemy, znowu składamy, wałkujemy i tak do momentu aż masło się rozpuści.

paszteciki_06

paszteciki_04

Dzielimy je na trzy części, aby łatwiej było je rozwałkować. Każdy kawałek rozwałkowujemy (wierzch możemy obsypać mąką, aby łatwiej było go rozwałkować). Za pomocą talerzyka wykrawamy kółka (u mnie o średnicy 15 cm), które później dzielimy na osiem równych trójkątów.

paszteciki_07

Na końcu każdego z nich umieszczamy łyżeczkę farszu i zwijamy tworząc rogalik. Układamy je na włożonych papierem do pieczenia blachach i każdy z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180°C do momentu aż rogaliki nabiorą brązowego koloru (zwłaszcza ich spód).

paszteciki_1

Moje były gotowe po 30 minutach, ale były małe.

Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. Są pyszne zarówno na ciepło i na zimno.

Smacznego 🙂

paszteciki_2

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.