Placki ziemniaczane

Kto z nas nigdy nie jadł placów ziemniaczanych? Chyba nie ma takiej osoby. Placki ziemniaczane są popularnym daniem goszczącym na polskich stołach, zwłaszcza w piątki. Złociste i chrupiące, wprost idealne same w sobie lub jako dodatek do gęstego sosu. Często ludzie nie potrafią przygotować idealnie chrupiących placków ziemniaczany, powód – ich placki są zbyt grube, a ciasto nie zostało odciśnięte. Placki powinny być nieduże i cienkie. Dzięki temu idealnie się wypiekają, a ich przewracanie nie sprawia żadnego problemu. Korzystając z  mojego przepisu gwarantuję, że placki za każdym razem będą idealne 😉
Do podstawowego przepisu możecie dodać warzywa np. marchewkę lub cukinie dzięki temu nabiorą zupełnie innego smaku 😉

IMG_20150909_122826

Placki ziemniaczane

około 10 sztuk

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku (suszonego lub świeżo posiekanego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • olej/smalec/oliwa do smażenia

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na sitko o drobnych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Odciśnięty płyn wylewamy, a ziemniaki przerzucamy do miski z wytrąconą z płynu skrobią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i zaraz przechodzimy do smażenia, aby ciasto nie ściemniało.

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu. Kiedy dobrze się rozgrzeje zmniejszamy ogień (średni) nakładamy po łyżce masy rozpłaszczając formując placek. Smażymy partiami po kilka placków jednocześnie przez jakieś 3-4 minuty na złoty kolor z każdej strony. Gotowe najlepiej położyć na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podajemy je solo, ze śmietaną, czy z sosem warzywnym lub mięsnym.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.