Placki ziemniaczane

Kto z nas nigdy nie jadł placów ziemniaczanych? Chyba nie ma takiej osoby. Są popularnym daniem goszczącym na polskich stołach, zwłaszcza w piątki. Dzięki dodaniu marchewki możecie uzyskać piękny kolor, a ponadto możecie ją przemycić dzieciom, które nieszczególnie za nią przepadają.

IMG_20150909_122826

Placki ziemniaczane

około 20 sztuk

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku (suszonego lub świeżo posiekanego)
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pieprz
  • sól
  • olej/smalec/oliwa do smażenia

Ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarce (ja ścieram na dużych oczkach, ale zależy to od waszych upodobań). Przed dodaniem reszty składników warzywa umieszczamy na sitku i dobrze  odciskamy. Przekładamy je do miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i zaraz przechodzimy do smażenia, aby ciasto nie ściemniało i nie puściło za dużo soków. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu. Kiedy dobrze się rozgrzeje zmniejszamy ogień (średni) nakładamy po łyżce masy rozpłaszczając ją i formując placek. Smażymy partiami po kilka placków jednocześnie przez jakieś 2-3 minuty na złoty kolor z każdej strony.

Podajemy je solo, ze śmietaną, czy z sosem warzywnym lub mięsnym.

Smacznego:)

Dodaj komentarz