Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Uwielbiam tego typu przepisy! Nie tylko są mega szybkie, ale i fenomenalnie smakują. Jest to zdecydowanie danie typu prościej się nie da XD Inspiracją był dla mnie parmezan przywieziony przez moją przyjaciółkę prosto z Włoch. Reszta składników to produkty, które generalnie zawsze są w mojej kuchni.

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino to aromatyczne i przepyszne danie. Połączenie ognistej czerwieni chilli i soczystej zieleni pietruszki dodatkowo nadaje całości elegancji. Co więcej wśród składników znajdziemy, aż dwa afrodyzjaki: czosnek i chilli, do tego jędrny makaron. No coż jest to chyba idealna propozycja  na romantyczną walentynkową kolację 😉

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

2 porcje

Składniki:

  • około 250 g makaronu spaghetti (połowa opakowania)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża papryczka chilli
  • pęczek natki pietruszki
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • sól

Do podania:

  • świeżo mielony pieprz
  • tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser)

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie kiedy gotujemy makaron siekamy bardzo drobno natkę pietruszki i chilli (jeśli nie lubimy ostrych potraw możemy usunąć nasiona, ale ja siekam chilli w całości z nasionami), a czosnek przeciskamy przez praskę. Ugotowany makaron odcedzamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy dosłownie kilka sekund, mieszając aby czosnek się nie przypalił, bo będzie wtedy gorzki. Do oliwy dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem dokładnie mieszamy, podgrzewając przez 1-2 minuty. Ściągamy z ognia dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i nakładamy na talerz.

Makaron podajemy gorący, obsypany świeżo mielonym pieprzem i dużą ilością parmezanu.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.