Uwielbiam tego typu przepisy! Nie tylko są mega szybkie, ale i fenomenalnie smakują. Jest to zdecydowanie danie typu prościej się nie da XD Inspiracją był dla mnie parmezan przywieziony przez moją przyjaciółkę prosto z Włoch. Reszta składników to produkty, które generalnie zawsze są w mojej kuchni.
Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino to aromatyczne i przepyszne danie. Połączenie ognistej czerwieni chilli i soczystej zieleni pietruszki dodatkowo nadaje całości elegancji. Co więcej wśród składników znajdziemy, aż dwa afrodyzjaki: czosnek i chilli, do tego jędrny makaron. No coż jest to chyba idealna propozycja na romantyczną walentynkową kolację 😉
Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino
2 porcje
Składniki:
- około 250 g makaronu spaghetti (połowa opakowania)
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża papryczka chilli
- pęczek natki pietruszki
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- sól
Do podania:
- świeżo mielony pieprz
- tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser)
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie kiedy gotujemy makaron siekamy bardzo drobno natkę pietruszki i chilli (jeśli nie lubimy ostrych potraw możemy usunąć nasiona, ale ja siekam chilli w całości z nasionami), a czosnek przeciskamy przez praskę. Ugotowany makaron odcedzamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy dosłownie kilka sekund, mieszając aby czosnek się nie przypalił, bo będzie wtedy gorzki. Do oliwy dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem dokładnie mieszamy, podgrzewając przez 1-2 minuty. Ściągamy z ognia dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i nakładamy na talerz.
Makaron podajemy gorący, obsypany świeżo mielonym pieprzem i dużą ilością parmezanu.
Smacznego 😉