Dzisiaj przepis, majonez z awokado powinien przypaść do gustu osobom na diecie i dbającym o linię. Jest zdrowy i zawiera wiele witamin. Konsystencja jest bardzo zbliżona do tradycyjnego majonezu na bazie żółtek. No i ten kolor….
Jeśli chodzi o mnie to generalnie nie przepadałam za awokado, jedyna forma w jakiej go lubiłam to guacamole. Ale po przygotowaniu tego przepisu chyba zaczynam się do niego powoli przekonywać 🙂
Majonez z awokado
Składniki:
- 1 awokado
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
Awokado pozbawiamy pestki i obieramy. Miąższ umieszczamy w blenderze. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, czosnek, musztardę i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. W konsystencji powinien być podobny do zwykłego majonezu, więc jeśli nasz nie ma odpowiedniej struktury to dodajmy jeszcze trochę oliwy.
Pierwszy raz jak przygotowywałam ten majonez użyłam tylko 2 łyżki oliwy, ale kiedy robiłam go po raz drugi użyłam 3. Więc wszystko zależy od awokado.
Taki majonez jest idealny dla wegan. Świetnie komponuje się także w kanapkach czy sałatkach. Jeśli tak jak ja lubicie drób to grillowana pierś z kurczaka z takim majonezem to para idealna.
Smacznego 🙂