Kilka tygodni temu na blogu pojawił się już wpis z użyciem ciecierzycy. Był to przepis na hummus.
Tym razem postanowiłam przygotować pastę do chleba. Połączyłam ciecierzycę z orzechami laskowymi. Pasta wyszła obłędna! Koniecznie ją wypróbujcie 😉
Pasta z ciecierzycy i orzechów
Składniki:
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- około 100 g orzechów laskowych (lub innych dowolnych)
- łyżka płynu z puszki po ciecierzycy
- oliwa z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Do rozdrabniacza wrzucamy orzechy i mielimy. Następnie dorzucamy ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płyn z ciecierzycy, sól, pieprz, sok z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę i stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
Gotową pastę przekładamy do miseczki polewamy oliwą z oliwek, ozdabiamy kilkoma ziarnami ciecierzycy i orzechów.
Smacznego 😉
Połączenie ciecierzycy i orzechów w pastę. Mmm. Zdecydowanie moje smaki. Bardzo się cieszę że przepis dołączył do akcji “Wysmakowane ekspresowe śniadania” i jest częścią zbioru pysznych, nietuzinkowych i szybkich w przygotowaniu śniadań. Przepis jest świetny i został szczególnie wyróżniony w podsumowaniu akcji (dostępne tutaj: http://www.wysmakowane.pl/wysmakowane-ekspresowe-sniadania/).
Jest mi bardzo miło i bardzo dziękuję 😉