Pasta z ciecierzycy i orzechów

Kilka tygodni temu na blogu pojawił się już wpis z użyciem ciecierzycy. Był to przepis na hummus.

Tym razem postanowiłam przygotować pastę do chleba. Połączyłam ciecierzycę z orzechami laskowymi. Pasta wyszła obłędna! Koniecznie ją wypróbujcie 😉

Pasta z ciecierzycy i orzechów

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • około 100 g orzechów laskowych (lub innych dowolnych)
  • łyżka płynu z puszki po ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Do rozdrabniacza wrzucamy orzechy i mielimy. Następnie dorzucamy ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płyn z ciecierzycy, sól, pieprz, sok z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę i stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.

Gotową pastę przekładamy do miseczki polewamy oliwą z oliwek, ozdabiamy kilkoma ziarnami ciecierzycy i orzechów.

Smacznego 😉


Wysmakowane śniadania

2 komentarzy

Dodaj komentarz