Od kilku dni chodził za mną twarożek śniadaniowy, tym bardzie, że dostałam od mamy prawdziwy biały ser. Wiem, twarożek jest banalnie prosty no ale jest taki pyszny, że nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam zdjęcie. Stąd też i ten przepis. Mam nadzieję, że się skusicie i sami go przygotujecie. Jest idealny do kanapki na przykład na śniadanie. Możemy go również wykorzystać do obiadu, ale na ten temat napiszę innym razem 😉
Twarożek śniadaniowy
Składniki:
- 250 g sera białego
- 3-4 łyżki śmietany
- pęczek rzodkiewki
- 2 ogórki gruntowe
- ząbek czosnku
- pół pęczku koperku
- pieprz
- sól
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy śmietanę. Ogórka i rzodkiewki porządnie myjemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Koperek drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Warzywa dorzucamy do sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
I już gotowe. Dla mnie najlepszym dodatkiem do twarożku jest świeżo zerwany i soczysty pomidor.
Smacznego 🙂