Już nie mogę doczekać się wiosny i świeżutkich warzyw 😉 Ten wiosenny torcik twarogowy jest takim jej wspomnieniem. Najsmaczniejszy jest zawsze przygotowany z świeżutkich i chrupiących nowalijek. Idealny do kanapki.
Wiosenny torcik twarogowy
Składniki:
- 2 wafle
- 100 g masła
- 500 g sera białego
- 2 jajka
- 4 pełne łyżeczki żelatyny
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki śmietany
- 4-5 ogórki gruntowe (ew. 2 szklarniowe)
- pęczek rzodkiewki
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Dodatkowo do dekoracji:
- ogórek
- 2-3 rzodkiewki
- garść posiekanej natki pietruszki
Użyłam tortownicy o średnicy 21 cm.
Masło topimy, studzimy i dodajemy do niego pokruszone wafle. Spód tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia i dokładnie wykładamy andrutami z masłem. Pozostawiamy do schłodzenia.
Ogórka i rzodkiewki kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a koperek drobno siekamy.
Mleko podgrzewamy. Do gorącego dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia (najlepiej do tego użyć miksera). Odstawiamy do przestudzenia.
Do sera dodajemy żółtka, śmietanę, koperek, czosnek i przyprawiamy.
Ubijamy białka i łączymy je z twarogiem. Następnie dodajemy mleko z żelatyną i dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wykładamy równomiernie na waflowy spód. Dekorujemy świeżymi warzywami, natką pietruszki i pozostawiamy do stężenia.
Smacznego 😉