Wiosenny torcik twarogowy

Już nie mogę doczekać się wiosny i świeżutkich warzyw 😉 Ten wiosenny torcik twarogowy jest takim jej wspomnieniem. Najsmaczniejszy jest zawsze przygotowany z świeżutkich i chrupiących nowalijek. Idealny do kanapki.

Wiosenny torcik twarogowy
Wiosenny torcik twarogowy

Składniki:

  • 2 wafle
  • 100 g masła
  • 500 g sera białego
  • 2 jajka
  • 4 pełne łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 4-5 ogórki gruntowe (ew. 2 szklarniowe)
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo do dekoracji:

  • ogórek
  • 2-3 rzodkiewki
  • garść posiekanej natki pietruszki

Użyłam tortownicy o średnicy 21 cm.

Masło topimy, studzimy i dodajemy do niego pokruszone wafle. Spód tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia i dokładnie wykładamy andrutami z masłem. Pozostawiamy do schłodzenia.

Ogórka i rzodkiewki kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a koperek drobno siekamy.

Mleko podgrzewamy. Do gorącego dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia (najlepiej do tego użyć miksera). Odstawiamy do przestudzenia.

Do sera dodajemy żółtka, śmietanę, koperek, czosnek i przyprawiamy.

Ubijamy białka i łączymy je z twarogiem. Następnie dodajemy mleko z żelatyną i dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wykładamy równomiernie na waflowy spód. Dekorujemy świeżymi warzywami, natką pietruszki i pozostawiamy do stężenia.

Smacznego 😉

Wiosenny torcik twarogowy

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

Dodaj komentarz