Wiosenny torcik twarogowy

Już nie mogę doczekać się wiosny i świeżutkich warzyw 😉 Ten wiosenny torcik twarogowy jest takim jej wspomnieniem. Najsmaczniejszy jest zawsze przygotowany z świeżutkich i chrupiących nowalijek. Idealny do kanapki.

Wiosenny torcik twarogowy
Wiosenny torcik twarogowy

Składniki:

  • 2 wafle
  • 100 g masła
  • 500 g sera białego
  • 2 jajka
  • 4 pełne łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 4-5 ogórki gruntowe (ew. 2 szklarniowe)
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo do dekoracji:

  • ogórek
  • 2-3 rzodkiewki
  • garść posiekanej natki pietruszki

Użyłam tortownicy o średnicy 21 cm.

Masło topimy, studzimy i dodajemy do niego pokruszone wafle. Spód tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia i dokładnie wykładamy andrutami z masłem. Pozostawiamy do schłodzenia.

Ogórka i rzodkiewki kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a koperek drobno siekamy.

Mleko podgrzewamy. Do gorącego dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia (najlepiej do tego użyć miksera). Odstawiamy do przestudzenia.

Do sera dodajemy żółtka, śmietanę, koperek, czosnek i przyprawiamy.

Ubijamy białka i łączymy je z twarogiem. Następnie dodajemy mleko z żelatyną i dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wykładamy równomiernie na waflowy spód. Dekorujemy świeżymi warzywami, natką pietruszki i pozostawiamy do stężenia.

Smacznego 😉

Wiosenny torcik twarogowy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.