Zapiekane jajka z szynką parmeńską

Jak tam minął Wam weekend? U mnie była piękna pogoda, która dodała mi energii 😉 Dlatego też, wprawiona w dobry humor w niedzielny poranek przygotowałam zapiekane jajka z szynką parmeńską. Pychota! Idealnie ścięte białko, płynne żółtko, słona szynka i gorące bułeczki – czy można chcieć rano coś więcej? Całość dopełnił pyszny sok na przykład pomarańczowy Hortex.

Zapiekane jajka z szynką parmeńską

Zapiekane jajka z szynką parmeńską

2 sztuki

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • około 50 g sera żółtego
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • kilka oliwek
  • łyżka oliwy z oliwek/oleju
  • odrobina startego grana padano (można pominąć)
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży majeranek do dekoracji (można pominąć)

Na początku nastawiamy piekarnik na 180°C (u mnie z termoobiegiem). Następnie zabieramy się za składniki. Szynkę kroimy w paseczki, a ser ścieramy na tarce. Pomidorki kroimy w plasterki, a oliwki na pół.

Później smarujemy oliwą/olejem 2 kokilki (inaczej ramekiny czy ceramiczne miseczki). Na spód kokilek dajemy starty ser i połowę pokrojonej szynki. Następnie do każdej z miseczek wbijamy po 2 białka (żółtka odkładami do miseczki uważając żeby ich nie uszkodzić bo muszą być w całości). Na koniec dodajemy oliwki i pomidorki. 

Jajka wkładamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut. Po tym czasie do każdej miseczki wkładamy 2 odłożone żółtka i zapiekamy kolejne 2-3 minuty.

Na koniec posypujemy je startym pieprzem, drugą połową szynki i serem garna padano. Podajemy gorące z ciepłym, chrupiącym pieczywem udekorowane kilkoma listkami majeranku.

Smacznego 😉

Zapiekane jajka z szynką parmeńską

Zapiekane jajka z szynką parmeńską


Wiosenny konkurs od Matki Natury

4 komentarzy

Dodaj komentarz