Barszcz ukraiński

Uwielbiam barszcz! I to w każdej formie. Oczywiście najlepszy jest zawsze na Wigilię z uszkami 😉

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na barszcz ukraiński. Oczywiście jest na niego tyle przepisów ile autorów. Każdy dodaje coś od siebie 😉 Ja starałam się połączyć to co najlepsze XD Zazwyczaj ziemniaki gotuje się w barszczu, ale ja osobiście bardzo tego nie lubię ponieważ często po dodaniu octu ziemniaki twardnieją, dlatego gotuję je osobno. Jeśli macie ochotę możecie wrzucić je pokrojone w kostkę razem z burakami.

Barszcz ukraiński

Składniki:

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś
  • 5-6 średnich buraków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej kapusty
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny)
  • 4-5 liście laurowe
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 6-7 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • pieprz
  • sól

Do podania:

  • gotowane ziemniaki
  • śmietana
  • natka pietruszki

Fasolkę należy namoczyć, najlepiej zalać ją wodą (2 szklanki) i pozostawić na całą noc. Jeśli nie mamy takiej możliwości zalewamy ją wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie solimy wodę i gotujemy fasolę do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody) po czym odcedzamy.

Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy go na małym ogniu przez godzinę zbierając powstającą szumowinę. Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po godzinie możemy wyciągnąć mięso i wykorzystać go np. do pierogów. Buraki obieramy i dwa z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach, a dwa pozostawiamy w całości, kapustę szatkujemy. Warzywa dusimy na maśle klarowanym przez 5-10 minut i dodajemy do wywaru wraz z ugotowaną fasolą. Barszcz doprawiamy octem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po około 20 minutach dorzucamy przecier pomidorowy.

Z gotowego barszczu możemy usunąć warzywa, które wrzuciliśmy w całości (marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i kilka buraków) miały one tylko oddać swój smak zupie.

Barszcz ukraiński podajemy z gotowanymi ziemniakami, kleksem śmietany i natką pietruszki. Ja uwielbiam dodawać do barszczu jeszcze jajko na twardo.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.