Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami

Zielono mi! Bardzo lubię zupy, ale w tak upalne dni nie wyobrażam sobie jeść rosół 😀 Dlatego w lecie przerzucam się na kremy. Tym bardziej, że w tym okresie mamy duży wybór pysznych i świeżych warzyw. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami to prawdziwa bomba witaminowa! I ten kolor… odrazu poprawia humor. 😉

Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami

Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 średnie ziemniaki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 100 ml śmietany 30%
  • około 1 l wody/bulionu
  • pieprz
  • sól

Serowe grzanki:

  • kilka kromek ciemnego chleba
  • ser feta
  • starty żółty ser
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • masło

Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki. Gotujemy kilka minut, aż brokuł będzie miękki. Pod koniec dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 5 minut. Później doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy wodę i całość zagotowujemy, natomiast jeśli jest zbyt wodnista stawiamy ją na ogniu i gotujemy, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietankę.

W czasie kiedy gotuje się krem, przygotowujemy grzanki. Czosnek i majeranek drobno siekamy, dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym masłem smarujemy chleb. Następnie posypujemy go pokruszoną fetą i żółtym serem. Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i zarumieni.

Krem podajemy gorący posypany świeżym majerankiem w towarzystwie serowych grzanek.

Smacznego 😉 

Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami

Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.