Zielono mi! Bardzo lubię zupy, ale w tak upalne dni nie wyobrażam sobie jeść rosół 😀 Dlatego w lecie przerzucam się na kremy. Tym bardziej, że w tym okresie mamy duży wybór pysznych i świeżych warzyw. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami to prawdziwa bomba witaminowa! I ten kolor… odrazu poprawia humor. 😉
Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 średnie ziemniaki
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 ml śmietany 30%
- około 1 l wody/bulionu
- pieprz
- sól
Serowe grzanki:
- kilka kromek ciemnego chleba
- ser feta
- starty żółty ser
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego majeranku
- masło
Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki. Gotujemy kilka minut, aż brokuł będzie miękki. Pod koniec dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 5 minut. Później doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy wodę i całość zagotowujemy, natomiast jeśli jest zbyt wodnista stawiamy ją na ogniu i gotujemy, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietankę.
W czasie kiedy gotuje się krem, przygotowujemy grzanki. Czosnek i majeranek drobno siekamy, dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym masłem smarujemy chleb. Następnie posypujemy go pokruszoną fetą i żółtym serem. Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i zarumieni.
Krem podajemy gorący posypany świeżym majerankiem w towarzystwie serowych grzanek.
Smacznego 😉