Jesień to prawdziwe dobrodziejstwo cudownych składników. W tym roku możemy mówić o prawdziwym wysypie jeśli chodzi o grzyby 😉 A skoro jest ich tak dużo to trzeba je wykorzystać w każdy możliwy sposób. Krem z leśnych grzybów z łazankami to bardzo sycąca i smaczna zupa na jesienną niepogodę.
Pamiętacie może kubek, który otrzymałam od firmy Tarka i miarka? Okazuje się, że nie tylko jest fantastyczny na poranną kawę, ale i świetnie sprawdza się jako miseczka XD
Krem z leśnych grzybów z łazankami
Składniki:
- około 600 g grzybów leśnych (u mnie borowików, mogą być mrożone)
- 1 średni ziemniak
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- około 1 l bulionu (u mnie drobiowy)
- łyżka masła
- pieprz
- sól
Łazanki:
- szklanka mąki + trochę do podsypania
- około 50 – 60 ml mleka
- jajko
- sól
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie grzyby. Smażymy je, aż odparuje woda. Wtedy zalewamy je bulionem. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i dorzucamy w całości do zupy. Ziemniaka również obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z zupy marchewkę , pietruszkę, seler, liście laurowe i ziela.
Zupę dokładnie miksujemy na gładki krem. Jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę przegotowanej wody, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Po dodaniu wody zupę musimy zagotować. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
W czasie kiedy gotujemy zupę przygotowujemy łazanki. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej jajko, sól i zaczynamy zagniatać. Podczas wyrabiania stopniowo dodajemy mleko. Gotowe powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto cienko rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Kroimy je na małe kwadraciki. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 2 minuty, aż będzie al dente. Gotowy odcedzamy.
Zupę podajemy z łazankami. Możemy dodać do niej kleks ze śmietany i obsypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego 😉