Krem z leśnych grzybów z łazankami

Jesień to prawdziwe dobrodziejstwo cudownych składników. W tym roku możemy mówić o prawdziwym wysypie jeśli chodzi o grzyby 😉 A skoro jest ich tak dużo to trzeba je wykorzystać w każdy możliwy sposób. Krem z leśnych grzybów z łazankami to bardzo sycąca i smaczna zupa na jesienną niepogodę.

Pamiętacie może kubek, który otrzymałam od firmy Tarka i miarka? Okazuje się, że nie tylko jest fantastyczny na poranną kawę, ale i świetnie sprawdza się jako miseczka XD

Krem z leśnych grzybów z łazankami

Składniki:

  • około 600 g grzybów leśnych (u mnie borowików, mogą być mrożone)
  • 1 średni ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • około 1 l bulionu (u mnie drobiowy)
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól

Łazanki:

  • szklanka mąki + trochę do podsypania
  • około 50 – 60 ml mleka
  • jajko
  • sól

Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie grzyby. Smażymy je, aż odparuje woda. Wtedy zalewamy je bulionem. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i dorzucamy w całości do zupy. Ziemniaka również obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z zupy marchewkę , pietruszkę, seler, liście laurowe i ziela.

Zupę dokładnie miksujemy na gładki krem. Jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę przegotowanej wody, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Po dodaniu wody zupę musimy zagotować. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

W czasie kiedy gotujemy zupę przygotowujemy łazanki. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej jajko, sól i zaczynamy zagniatać. Podczas wyrabiania stopniowo dodajemy mleko. Gotowe powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto cienko rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Kroimy je na małe kwadraciki. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 2 minuty, aż będzie al dente. Gotowy odcedzamy.

Zupę podajemy z łazankami. Możemy dodać do niej kleks ze śmietany i obsypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.