Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki

Jesień już w pełni! Za co ją lubicie? Ja uwielbiam ją przede wszystkim za cudowne warzywa i owoce. Uwielbiam dynie, kapustę,  jabłka, gruszki i śliwki, a tych o tej porze roku nie brakuje 😀 Na jesienne chłodne dni świetnie sprawdzi się rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki. Pyszny, aromatyczny, o cudownym kolorze, … no cóż mogłabym wyliczać tak długo. Najlepiej jak sami go spróbujecie 🙂

Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki

Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa (około 2 kg)
  • 2-3 papryki czerwone
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki
  • około 1,5 litr bulionu
  • łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 30%

Dodatkowo:

  • pestki dyni
  • grzanki

Najpierw dynię dzielimy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki (wraz ze skórką). Paprykę dzielimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pokrojoną dynię i paprykę układamy na blaszce do pieczenia skrapiamy olejem/oliwą. Paprykę układamy skórą do góry. Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę w 180°.

Następnie obieramy warzywa ze skóry. Wrzucamy je do blendera wraz z ugotowanymi ziemniakami i miksujemy na gładką masę.

Zupę przelewamy do garnka, dodajemy bulion (jeśli wolicie bardziej rzadki krem dodajecie go więcej), chili i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Na koniec dodajemy masło, śmietankę i dokładnie mieszamy.

W między czasie na suchej patelni podprażamy pestki dyni i przygotowujemy grzanki.

Zupę podajemy gorącą z pestkami dyni i grzankami.

Smacznego 😉

Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki

Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki

Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki

2 komentarzy

Dodaj komentarz