Szaszłyki z naleśników do zupy

Kolejny przepis z wykorzystaniem produktów firmy Jamar. Tym razem są to czerwone naleśniki z ćwikłą. Będzie to idealny dodatek do zupy. Ja uwielbiam rosół z naleśnikami! Jest to oryginalny pomysł zastąpienia makaronu czy ziemniaków. Świetnie smakują także z pomidorową 😉

Szaszłyki z naleśników do zupy

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • około 150 ml mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 100 ml wody gazowanej (dzięki niej nasze naleśniki będą bardziej chrupkie)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki ćwikły z chrzanem (użyłam firmy Jamar)
  • łyżka cukru
  • sól

Dodatkowo:

  • masło, margaryna, olej do smażenia

Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół i do drugiej połówki dodajemy ćwikłę. Dokładnie mieszamy. Gotowe ciasta odstawiamy na około 10 minut. Kluczem do udanych naleśników jest dobra, teflonowa patelka, która musi zostać dobrze rozgrzana. Wylewamy na nią ciasto (jest to mniej więcej objętość standardowej chochelki do zupy, czyli około 50 ml). Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Podczas smażenia możemy natłuścić patelkę odrobiną tłuszczu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardzie chrupkie naleśniki) ale nie jest to konieczne ponieważ dodaliśmy do ciasta olej.

Gotowe naleśniki zawijamy w rulon i kroimy na kawałki. Nadziewamy je na patyczek na przemian białe i czerwone.

Podajemy jako dodatek do zup. W szczególności polecam je do rosołu i pomidorowej.

Smacznego 😉

Share on FacebookPrint this pagePin on Pinterest

2 komentarzy

Dodaj komentarz