Tradycyjny zakwas na żurek

Święta juz tuż, tuż więc to już ostatni dzwonek na wstawienie zakwasu na żurek 😉 Ja swój zakwas przygotowałam już wczoraj, teraz tylko czekać aż będzie gotowy. Zazwyczaj trwa to około 3-5 dni, wiec jeśli jeszcze go nie przygotowaliście to dzisiaj jest ostatni moment. Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie!

Tak jak Wigilia kojarzy mi się głównie z barszczem czerwonym, tak tradycyjnie w Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka.

Tradycyjny zakwas na żurek

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej (około 160g)
  • około 1 litra przegotowanej, zimnej wody lub wody źródlanej
  • 3-4 małe ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu (około 10 cm)
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • kawałek chleba/bułki na zakwasie razowym (najlepiej skórka lub piętka)

Do dużego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i podzielony na mniejsze kawałki chrzan. Mieszamy. Na górę wrzucamy kawałek chleba/bułki. Słoik przykrywamy bawełnianą/lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy na blacie kuchennym, w cieple na około 3-5 dni. Ważne jest aby nigdy nie zamykać szczelnie słoika z zakwasem bo zakończy to proces fermentacji!

Zakwas należy CODZIENNIE dokładnie przemieszać. Będzie gotowy kiedy będzie miał przyjemny zapach i będzie kwaśny. Taki żur przecedzamy, przelewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Możemy go przechowywać nawet do 2 tygodni.

Pamiętajcie jednak, że po dodaniu zakwasu do zupy należy go zagotować i pilnować żeby się nie przypalił.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.