Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy to cały pełnowartościowy posiłek w jednym garnku. Mamy w niej mięso, pyszne warzywa i makaron. Będzie idealna w nadchodzące chłodne dni. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna za sprawą kopru włoskiego, chilli i pozostałych przypraw. Nie ukrywam gotowałam tę zupę z zamysłem, że przy dwóch osobach będzie jak znalazł na dwa dni. Cóż… jeśli o to chodzi to tak nam zasmakowała, że zjedliśmy ją w jeden 😀 Z przepisu wychodzi około 5-6 porcji zupy.
Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy
Składniki:
- 1,5 litra rosołu / bulionu (można ewentualnie zastąpić wodą)
- 4 surowe włoskie kiełbaski Salsiccia fresca*
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 papryki czerwonej
- około 500 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta płatków chili (w zależności jak bardzo pikantne ma być danie)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Dodatkowo:
- drobny makaron
- straty parmezan lub grana padano
- drobno posiekana pietruszka
* Jeśli chodzi o kiełbaski Salsiccia fresca możecie je śmiało zastąpić naszą zwykła, polską, białą kiełbasą. Wystarczy, że podsmażymy na patelni łyżkę ziaren kopru włoskiego, następnie utrzemy je w moździerzu, kiełbasę wyciągniemy z jelita, dodamy do niej koper, 2-3 łyżki zimnej wody i dokładnie wyrobimy. Z takiej masy formujemy klopsiki.
Wracając do zupy. Najpierw zajmujemy się warzywami. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy, razem z połową papryki i selerem w małą kostkę. Później siekamy drobno czosnek lub przeciskamy przez praskę.
W garnku z grubym dnem, rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Następnie dorzucamy czosnek, smażymy kilka sekund i dorzucamy pozostałe warzywa. Smażymy, co jakiś czas mieszając 15 minut. Mniej więcej w połowie smażenia dodajemy utarty w moździerzu koper włoski, ziele angielskie, oregano, bazylię i chilli. Całość powinna się lekko zarumienić, zmięknąć i być bardzo aromatyczna. Później lekko dosalamy do smaku i dolewamy rosołu/buliony/wody. Zmniejszamy ogień. Następnie dodajemy papryki i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną i dodajemy passatę.
Następnie na suchej patelani pieczemy uformowane z surowej kiełbasy klopsiki. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Tak przygotowane klopsiki, razem z wytopionym tłuszczem przerzucamy do garnka z zupą. Na koniec całość gotujemy jeszcze 10-15 minut na małym ogniu.
Gotową zupę podajemy z ugotowanym drobnym makaronem, posypaną dużą ilością sera i pietruszki.
Smacznego 😉