Zupa pomidorowa

Klasyczna i pyszna, często króluje na polskich stołach. Podawana najczęściej z ryżem lub makaronem. Mowa oczywiście o pomidorowej. Przygotować ją można na wiele sposobów. Ja proponuje Wam, jako że wciąż mamy sezon na pomidory, przygotować ją ze świeżych pomidorów.

2015-08-04_12.50.28

Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • rostbef wołowy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4-5 listków bazylii
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Rostbef zalewamy około 1,5 litrem wody i dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy na średnim ogniu (tak żeby się cały czas lekko gotowała) około godziny. W między czasie przygotowujemy pomidory. Mianowicie obieramy je ze skórki i pozbywamy się pestek. Pokrojone na ćwiartki pomidory solimy i podsmażamy na patelce na łyżce masła. Po godzinie wyciągamy nasz rostbef, warzywa, liście laurowe i ziela angielskie, mięso i marchewkę kroimy w kostkę, użyjemy ich jako dodatki do zupy. Do naszego wywaru wrzucamy podduszone pomidory wraz z oregano i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Po tym czasie wyłączamy ogień, dorzucamy do zupy listki bazylii oraz resztę masła i blendujemy wszystko na jednolitą zupę. Doprawiamy solą i pieprzem. W miseczkach układamy rostbef i marchewkę, zalewamy je zupą i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Do smaku możemy również dodać łyżkę śmietany, ale nie jest to konieczne. Możemy ją podać z ryżem, makaronem, bądź tak jak na zdjęciu poniżej z groszkiem ptysiowym.

Smacznego:)

 

IMG_20150916_154959

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.