Zupa z zielonego groszku

Dzisiejsza propozycja to zupa groszkowa. Jednakże nie w formie popularnego ostatnio kremu. Tak przygotowana zupa jest idealna zarówno w lecie, jak i w zimie. Jest bardzo smaczna i zdrowa. To zdecydowanie jeden z wielu smaków mojego dzieciństwa:)

Zupa groszkowa2

Zupa z zielonego groszku

Składniki:

  • 450 g mrożonego groszku
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liski laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
  • kostka rosołowa
  • drobny makaron
  • sól

Wszystkie warzywa obieramy, a marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki. Warzywa zalewamy ok.2 litrami wody, dodajemy opłukany groszek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kostkę rosołową. Gotujemy zupę na średnim ogniu przez około 30 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem i śmietaną.

Smacznego:)

Zupa groszkowa

Dodaj komentarz