Żur wigilijny z suszonymi grzybami

Chyba każdemu z nas Wigilijna kolacja kojarzy się z barszczem czerwonym z uszkami. W moim rodzinnym domu również pojawia się on na stole, jednak królem kolacji jest zdecydowanie żur. Żur wigilijny z suszonymi grzybami to potrawa, na którą cała moja rodzina czeka cały rok. Przygotowuje go moja babcia i zawsze jest pyszny, ciemny i kwaśny. Więc jeśli ktokolwiek zapytałby mnie z jakimi potrawami kojarzy mi się Wigilia ja bez wachania postawiłabym na zupy. Żur i barszcz czerwony to zdecydowanie moje ukochane potrawy świąteczne 😉

Żur wigilijny z suszonymi grzybami

Żur wigilijny z suszonymi grzybami

Składniki:

  • około 500 ml zakwasu na żur
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 liście kapusty włoskiej (opcjonalnie)
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • co najmniej szklanka suszonych grzybów
  • sól

Do podania:

  • ugotowane ziemniaki lub chleb

Najpierw grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na 2-3 godziny do namoczenia.

Obraną marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę i czosnek zalewamy około 2 litrami wody. Następnie do wywaru dorzucamy jeszcze sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wszytko wyciągamy, najlepiej przecedzić bulion przez sito.

Następnie do czystego bulionu wrzucamy namoczone grzyby wraz z wodą i w razie potrzeby doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

Na koniec dodajemy zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia. 

Żur podajemy z gotowanymi ziemniakami lub chlebem.

Smacznego 😉

Żur wigilijny z suszonymi grzybami

Żur wigilijny z suszonymi grzybami


Wytrawne potrawy wigilijne 4.

Dodaj komentarz